Blaasproblemen bij de kat

Blaasontsteking bij de kat

 

De oorzaak van blaasontsteking bij de kat is vaak blaasgruis of stress. Een bacteriële blaasontsteking komt bij de kat weinig voor.

Bij 60 tot 70% van alle katten met een blaasontsteking is stress de oorzaak. 20 tot 30% van de blaasontstekingen bij de kat wordt veroorzaakt door blaasgruis of blaasstenen.

                               

 

Symptomen

Een kat met een blaasontsteking laat de volgende klachten zien:

  • Moeilijk of pijnlijk plassen (miauwen bij het plassen.)

  • Kat kan niet plassen

  • Vaak kleine plasjes

  • Buiten de kattenbak plassen

  • Kat plast bloed

  • Anders ruikende urine

  • Extra wassen (vooral het gebied onder de staart)

 

Blaasgruis en ontstekingscellen kunnen de penis van katers verstoppen. Deze katten kunnen niet plassen, wat soms verkeerd wordt uitgelegd als een blaasontsteking. Hierbij moet snel ingegrepen worden, neem daarom zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts!

Diagnose

Een blaasontsteking bij uw kat kan worden vastgesteld door middel van urineonderzoek. Bij bezoek aan de dierenarts wordt u daarom gevraagd urine mee te nemen. Blaasgruisonderzoek van de urine is nodig om een goed medicijn of dieet te vinden. Soms kan het ook nodig zijn om bloedonderzoek te doen om de nierwaarden te bepalen.

 

Preventie

De preventie van blaasontsteking bij de kat richt zich op meer drinken en vaker plassen. Dit kan door speciaal blaasdieet Urinary van Royal Canin. Eventueel een water fonteintje (katten vinden stromend water 'lekkerder' dan stilstaand water). Door het water smakelijker te maken met bv. eetlepel kookvocht van kipfilet. Stressvermindering door de oorzaak weg te nemen of een middel tegen stress te geven. 

 

Heeft u nog vragen? Dan kunt altijd contact opnemen tijdens de openingstijden en/ of via contact formulier.