Vuurwerkangst

Veel van onze huisdieren vinden oud en nieuw helemaal niet leuk. We krijgen hier natuurlijk veel vragen over.  Hoe gaan we hier nu het beste mee om? Hebben jullie tips? En vooral wat kunnen we hier aan doen? Er zijn een aantal dingen heel belangrijk voor uw huisdier. Hieronder hebben wij wat dingen op een rijtje gezet.

 

Wat kunt u doen voor uw hond/kat

 • Laat de hond overdag extra lang uit op een rustige locatie waar geen vuurwerk wordt afgestoken. 
 • Neem iets mee op uw wandeling waar uw hond graag mee speelt, zodat u uw hond hiermee kan afleiden als hij schrikt. Dit kan een speeltje of iets lekkers zijn.
 • Sluit de gordijnen of rolluiken zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
 • Zet eventueel de radio of TV aan. Let wel op dat het geen programma is met harde en/of vuurwerkgeluiden.
 • Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en handel normaal.
 • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken. Creëer verschillende keuzemogelijkheden.
 • Bij gewenst en rustig gedrag, dus geen vertoon van angst, mag u uw dier belonen door middel van voer of aandacht.
 • Leer uw kinderen geen rotjes en ander knallend vuurwerk naar dieren te gooien.
 • Laat uw dier chippen! Mocht hij schrikken van een harde knal en weglopen dan is hij door middel van een chip makkelijker en sneller bij u teruggebracht.

 

Wat vooral niet doen wanneer de hond/kat angstig is

 • Straffen
 • Hond laten vluchten (zelfbelonend gedrag) Dus aanlijnen!! (ook als de hond niet bang is voor vuurwerk, om situaties te voorkomen)
 • Begripvol toespreken
 • Alleen laten
 • Alleen medicijnen geven
 • Naar buiten gaan om ‘hond/kat te laten zien wat er gebeurt’, de kans dat de hond/kat nog banger word is erg groot.

 

Hoe herken ik stress bij mijn huisdier?

Helaas begint het nieuwe jaar voor veel dieren met stress. De hele maand december en een deel van januari is er buiten weer geknal van vuurwerk. Veel huisdieren reageren daar erg nerveus op, zowel binnen als buitenshuis. Stress bij uw huisdier kan zich op verschillende manier uiten. Als een hond angstig is voor harde geluiden/vuuwerk kan men dat onder andere herkennen aan de houding van de hond. Een angstige hond heeft over het algemeen een ‘lage houding’: lage mondhoeken, staart en oren. Andere signalen van angst kunnen zijn: verstarren, angstplassen, leegknijpen van de anaalzakken, tongelen, gapen, hijgen, bek aflikken, trillen en piepen.
Bepaalde gedragingen bij angst zijn: vluchten naar andere ruimte (=afstand vergroten tussen dier en prikkel), wegkijken (=prikkel buitensluiten), steun zoeken bij eigenaar, niet naar buiten willen, niet alleen thuis kunnen zijn.

Bij katten zijn de stresssignalen vaak minder goed te zien.  Katten trekken zich vaak terug en zoeken een rustig plekje waar ze zich kunnen verbergen

 

Hoe ontstaat vuurwerkangst?

Sommige honden en katten zijn van nature gevoeliger voor geluidsprikkels dan andere soortgenoten. Vooral bij honden speelt een goede socialisatie een belangrijke rol – het op jonge leeftijd laten kennismaken met veel verschillende geluiden. Jammer genoeg betekent dit niet in alle gevallen dat u een vuurwerk vaste hond of kat krijgt. Het is immers maar één maal per jaar Oud & Nieuw wat betekent dat er elf maanden per jaar (bijna) geen knal te horen is. Ook goed gesocialiseerde dieren kunnen dus vuurwerkangst ontwikkelen. Vaak komt dit door een traumatische ervaring, bijvoorbeeld door kinderen die rotjes naar uw dieren gooien. Daarnaast kan de reactie van u als eigenaar op vuurwerk het angstige gedrag van uw hond of kat versterken. Ook veel mensen zijn bang voor of schrikken erg van vuurwerkknallen. Probeer daarom als eigenaar altijd zo rustig en normaal mogelijk te reageren, doe vooral alsof er niets bijzonders aan de hand is.

 

Wat is er aan vuurwerkangst te doen?

Trainen; Er zijn cursussen die u als baas leren hoe u moet reageren op een angstige hond. Daarnaast zijn er cursussen die uw hond van pup af aan leren om te gaan met harde, onverwachte geluiden.  

Vuurwerk CD; Er bestaan cd's met geluiden van vuurwerk en onweer. Met deze cd's kunt u uw dier langzaam laten wennen aan harde geluiden. De CD wordt eerst voor een korte tijd zacht afgespeeld. De lengte en het volume worden geleidelijk opgevoerd als uw huisdier vooruitgang boekt. Deze manier van trainen mag NOOIT worden toegepast als er al kans is dat vuurwerk wordt afgestoken. De beste tijd om te starten is minimaal 3 maanden na het vuurwerkseizoen tot maximaal 2 maanden voor Oud & Nieuw.

Gedragstherapie; De gedragstherapeut kan een plan voor de gedragstherapie maken die specifiek is voor uw hond. En er is bijstelling tijdens de therapie mogelijk, waardoor de kans op succes vergroot wordt. Wel geldt ook hiervoor dat u ruim van tevoren met de therapie moet beginnen, het verminderen van angst kost tijd.

 

Wat voor middelen zijn er?

Zylkène; Zylkène is een voedingssupplement verkregen uit melkeiwit en kan helpen bij het verminderen van stress bij uw hond en/of kat. Zylkène heeft als voedingssupplement geen bijwerkingen en er treedt geen sufheid op. Start met het geven van  Zylkène in de eerste week van december en ga door tot Oud & Nieuw voorbij is.

Feliway; Feliway is een kopie van het gezichtsferomoon van de kat. Door de natuurlijk gezichtsferomonen van de kat na te bootsen , geeft Feliway de kat een vertrouwd en veilig gevoel.

Bach bloesems;  Deze spray sprayt wordt op de tong of wangzak van de hond gesprayd en zorgt voor een geruststellend effect op zijn gemoedstoestand. De normale dosering voor honden is twee keer sprayen maar vaker mag ook. Bach Bloesem Remedies zijn veilig en hebben geen bijwerkingen. Omdat de Rescue in alcohol is geconserveerd kunnen sommige dieren de spray als niet prettig ervaren. Er zijn ook druppels hiervan voor uw huisdier. Daar kunt u eerder mee beginnen en zijn er ook speciaal voor dieren. Daar zit dan in tegenstelling tot de spray geen alcohol in.

Alprazolam; Deze medicatie wordt alleen voorgeschreven als korte termijnaanpak, hiermee start u een dag voor  Oud & Nieuw.  Alprazolam onderdrukt de angst bij uw dier. Een korte termijnaanpak verdient niet onze voorkeur.

 

Voeding

Royal Canin Calm Diet; Calm Diet is een normaal onderhoudsvoer verrijkt met de natuurlijke voedingsstoffen Alfa-casozepine en L-tryptofaan. Alfa-casozepine heeft een rustgevende werking  zonder enige bijwerking. L-tryptofaan is een aminozuur dat een positief effect heeft op bepaalde gemoedstoestanden als onrust, angst en het slaap- en eetgedrag. Het rustgevende effect treedt op na enkele weken.  

 

Wij hopen dat u hier iets aan heeft. En wij wensen zowel u als uw huisdier een fijne jaarwisseling!!