Teken

Teken zijn parasieten die zich voeden met bloed. Zij doen dit door zich vast te hechten in de huid van hond en kat. De schapenteken (Ixodes ricinus) zijn voornamelijk in de maanden maart tot december actief. De Dermacentor teek vertoont pieken in september-november en in maart-april. In deze piek perioden hechten ze zich vaak aan de vacht van uw huisdier en komen vaak voor in bosachtig gebied met struikgewas en hoog gras.

Teken kunnen drager zijn van bacteriën, virussen en parasieten. Deze ziektewekkers kunnen overgebracht worden naar huisdier, maar ook naar eigenaar, bij het bloedzuigen. Meetsal gebeurt dat niet eerder dan 24 tot 48 uur na aanhechting.

Het is dus heel belangrijk dagelijks uzelf en uw huisdier te onderzoeken op teken en te verwijderen. Verwijder de teken zo snel mogelijk met een speciale tekenhaak (en bewaar eventueel in plastic zakje en zet datum van verwijderen erop). Wanneer de teek nog vast zit géén alcohol of betadine of andere middelen gebruiken. Hierdoor kan de teek van "spugen" en is er juist meer kans dat een ziektewekkker in de bloebaan komt. En dát willen we juist voorkomen. De plek desinfecteren na verwijderden van de teek kan geen kwaad.

Laat u door ons adviseren over de verschillende teken bestrijdingsmiddelen, dit kan heel wat ellende voorkomen.

 

Belangrijke maatregelen (volgens de European Scientific Counsel for Companinan Animal Parasites (ESCCAP)

  • Het is belangrijk om uw huisdier regelmatig te controleren op aanwezigheid van teken. Na verblijf in de natuur dient kan ook de mens geïnspecteerd worden op eventuele aangehechte teken.
  • Bij het inspecteren van uw huisdier op teken, kunt u het beste uw handen over het gehele lichaam van uw dier bewegen. Met extra aandacht voor de volgende gebieden: oren, nek, huidplooien, liezen en oksels.
  • Controleer uw dier vooral nadat deze aanwezig is geweest in bosachtigeomgevingen, hoog gras en heide.
  • U kunt gebruik maken van speciaal daarvoor ontwikkelde tekentangetjes of -lusjes om veilig de aangehechte teken te verwijderen
  • Wees voorzichtig en knijp of prik niet in het lijf van een aangehechte teek omdat daarmee de kans op infectie en ziekte van uw huisdier groter wordt.
  • Teken kunnen binnenshuis afvallen en daarom moet u altijd zorgvuldig uw huis schoonhouden
  • Als er risico op teken aanwezig is, dient men huisdieren binnen een huishouden regelmatig te behandelen om (her)infectie te voorkomen.
  • Teken komen het meest voor tijdens de lente en herfst, maar in sommige koudere en vochtige gebieden ook gedurende de zomer. Diereigenaren moeten dus altijd waakzaam blijven.
  • Een van de meest effectieve manieren om teken  van uw huisdier te houden is het gebruik van een product ter voorkoming van teken