Faciliteiten

Onze kliniek beschikt over verschillende faciliteiten om bloed, urine, ontlasting, huidafkrabsels en biopten te onderzoeken op veel voorkomende aandoeningen.
 

 

Bloed analyse

Door middel van moderne bloedapparatuur kunnen we de gezondheid van uw huisdier op basis van verschillende bloedwaarden in de praktijk bepalen. Hierdoor kunnen we gericht bloedonderzoek doen en hebben we in de meeste gevallen snel alle uitslagen compleet. Hierdoor komt, in combinatie met het lichamelijk onderzoek, snel de juiste diagnose naar boven. We kunnen onder andere kijken hoe het is gesteld met de lever, nieren en schildklier. En we kunnen hiermee zien of de suikerwaardes van uw huisdier normaal zijn.

 

Urine analyse
Problemen aan de urinewegen komen vaak voor. Blaasontsteking en blaasgruis zijn hiervan de meest bekende voorbeelden in de diergeneeskunde. Door het uitvoeren van een goed urine onderzoek kan al snel uitsluitsel gegeven worden. Ook kan een goed urine onderzoek een aanvulling zijn op het bloedonderzoek naar bijvoorbeeld de functie van de nieren. In onze praktijk is het mogelijk om een volledig urine onderzoek te doen. Naast het bepalen van de urine bestanddelen wordt de urine gecentrifugeerd en onder de microscoop onderzocht. Tevens is het mogelijk om de hoeveelheid eiwit te bepalen, het concentrerend vermogen van de nieren te bepalen en een bacteriekweek in te zetten.

 

Microscopie
De microscoop gebruiken we onder andere voor urine onderzoek, huidafkrabsels/haren, cytologie, bloeduitstrijkjes en ontlastingsonderzoek.

 

Röntgenapparaat
Röntgenfoto’s maken is één van de methodes om de binnenkant van een dier te bekijken. Er kan bijvoorbeeld heel goed beoordeeld worden of er een bot gebroken is of dat een hond een steen in zijn maag heeft zitten. De longen en het hart kunnen beoordeeld worden en we kunnen met röntgenfoto’s goed zien of er gewrichtsslijtage heeft plaatsgevonden. Dit is maar een greep uit de mogelijke toepassingen van een röntgenfoto. Wij hebben een digitaal röntgenapparaat tot onze beschikking waarmee we vrij snel foto's kunnen maken wat zorgt voor minder stress bij uw huisdier.

 

Echografie

Bij echografie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven om de organen van een dier in beeld te brengen. We gebruiken de echo onder andere om een dracht vast te stellen, maar ook om andere organen in beeld te brengen. Voor het maken van een echo moet de buik geschoren worden en het dier op de rug gelegd worden, hier hebben we speciale kussens voor. Het onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk.
 

Chirurgie

In onze operatiekamer controleren wij constant de toestand van uw dier met de meest geavanceerde bewakingsapparatuur. Hierbij moet u denken aan gasanaesthesie, ademanalyse, elektrocardiogram en zuurstofspanningsmeter. De lichaamstemperatuur van uw huisdier wordt op peil gehouden door middel van een warmtemat en gemeten door de bewakingsapparatuur. Uitslapen gebeurt in de opname op een warmtedeken of onder een warmtelamp. Is dit nog niet voldoende dan hebben we ook nog een couveuse waarin waarmee we de temperatuur op peil kunnen houden.

 

Tandheelkunde

Wij hebben een speciale uitrusting voor de tandheelkunde zodat knaagdieren en konijnen, naast de honden en de katten, bij ons aan het goede adres zijn.

 

Extern laboratorium onderzoek

Niet alle onderzoeken kunnen wij zelf doen. Daarom werken wij nauw samen met een aantal verschillende erkende laboratoria en erkende specialisten in binnen- en buitenland, om u toch de beste onderzoeken en nauwkeurigste resultaten te kunnen bieden.